Opzoek naar de Architect van Valkenboskade 520 te ‘s-Gravenhage

Ik fietste op 9 februari voor de zoveelste keer over de Valkenboskade, en in eens viel mijn oog op dit pand aan de overkant van ‘t water. Het is in renovatie, maar wat ‘n schitterend pand, en het maakte mij nieuwsgierig, naar wie dit prachtige pand heeft ontworpen.

Bij thuiskomst ben ik op het internet aan ‘t zoeken gegaan, maar kon er niets over vinden. Toen heb ik de Gemeente Den Haag opgebeld, om navraag te doen. Ik kon een afspraak maken bij inzage bouwtekeningen van Den Haag, en dan kreeg ik ‘n uitnodiging, om deze te mogen komen bekijken. Wat leuk om in de geschiedenis van dit pand te duiken. Ik had op 13 maart j.l. een afspraak, en moest mij melden in het Atrium bij de Kavelwinkel. Of ik wel op tijd wilde zijn, want ik kreeg maar 1 uur de tijd om in deze papieren te neuzen. Uiteraard was ik op tijd, want ik was heel erg nieuwsgierig. Beneden gekomen, noemde ik mijn naam, en er werd een kartonnen doos tevoorschijn gehaald, met daarin ‘n map, met alle papieren over dit pand. Dit mocht ik allemaal lezen, en ik mocht ook foto’s maken. Uiteraard heb ik mijn camera meegenomen !

Hier is de geweldige tekening, van de voorkant van ‘t pand. Nergens wordt gerept over ‘n Architect, maar op deze laatste tekening staat de naam ‘ Hellendoorn’ . Prachtig dat oude handschrift ook, en de originele tekening van die tijd. Ik heb op ‘t internet gezocht naar ‘Hellendoorn’ Architect en dit is wat ik kon vinden :

Ik neem aan dat dit dezelfde Architect is geweest, al staat er niets over ‘t pand aan de Valkenboskade in deze stukken. Wat ‘n prachtige Villa heeft hij ontworpen, en hij heeft nog meer moois gebouwd, al staat niet alles meer. Wat ‘n ontzettend leuke zoektocht vond ik dit.

Ik wilde dit graag met jullie delen.

Lieve groeten,

Marjon

Home is not where you live but where they understand you.

~ Christian Morgenstern ~

It takes hands to build a house, but only hearts can build a home.

~ Author Unknown ~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dan nu het vreselijke nieuws. dat dit pand niet alleen wordt opgeknapt, maar ook uitgebreid, middels een hele etage op het dak. Wat ontzettend zonde, en ik vraag me af wie hiervoor toestemming heeft kunnen geven, om de schoonheid van dit gebouw af te doen met deze vreselijke etage erboven op. Ongelofelijk. Gemeente Den Haag, doe iets !

1a IMG_8722

De Aap lijkt er moedeloos van te zijn geworden. Dit geloof je toch niet?

Marjon

 

Ik heb reactie van de Gemeente Den Haag gekregen :

gemeente den haag valkenboskade

van onder naar boven lezen. En hiermee is helaas de kous af.

 

Marjon

 

 

Advertisements

4 thoughts on “Opzoek naar de Architect van Valkenboskade 520 te ‘s-Gravenhage

 1. Frans van Hilten

  Leuk om te lezen! Dit pand dreigt helaas grondig verpest te worden doordat ze een enorme dakopbouw aan het plaatsen zijn tot helemaal vooraan de gevel. Dat driehoekige timpaan en die apenbeelden vallen straks helemaal weg. Echt doodzonde en onbegrijpelijk dat dat zomaar mag.

  Reply
  1. M@rjonwrites Post author

   Jeetje Frans, ik reed afgelopen donderdag langs, en zag dat ze nog niet klaar waren met de verbouwing. Wat ontzettend jammer, dat ze dit pand gaan beschadigen om er ‘n dakopbouw op te zetten. Is ‘t niet groot genoeg? Valt dit gebouw niet onder monumentenzorg? Blijkbaar niet, maar wat ontzettend jammer zeg. Aardig van je om dit mij te laten weten, maar zo wordt de schoonheid van dit pand niet bewaard. Helaas.

   Met vriendelijke groet, Marjon

   Reply
 2. Frans van Hilten

  Dag Marjon, ja inderdaad. Ik heb de welstandscommissie van Den Haag een mail gestuurd, hoop dat zij er nog iets aan kunnen doen. Ik heb gezien dat het herbestemd is om er woningen in te maken, en daarbij bouwen ze er een extra verdieping op. Als het nou alleen aan de achterkant was, kon het nog, maar dit ziet er natuurlijk niet uit! Vriendelijke groet, Frans

  Reply
 3. M@rjonwrites Post author

  Ja ik zag ‘t frame al staan bovenop ‘t huis, ongelofelijk alsof ‘t zo’n klein pand is. Goed id om naar de welstandcommissie een brief te schrijven, moet ik ook maar ‘ns doen morgen. we houden elkaar op de hoogte ! Lieve groet, Marjon

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s