Vrijplaats de Vloek moet dicht.

Vrijplaats de Vloek moet dicht.

Vanavond was de raadsvergadering van de Gemeenteraad in Den Haag.Daarin werd er gedebatteerd over de vrijplaats De Vloek, aan de Hellingweg te Scheveningen. Twaalf en half jaar verblijven zij daar, mensen die voorheen in de Blauwe Aanslag hebben gewoond, wat zo nodig plat moest, en nu al meer dan 10 jaar braak ligt in Den Haag.

Vanavond zou het er om spannen, al stond er in de media al dat de PVDA tegen de motie tot behoud zou zijn. Hoe is het toch mogelijk? Deze unieke plek in Scheveningen, waar het restaurant ‘ Water en Brood’ gehuisvest is. Is ‘n ontmoetingsplek voor velen. Voor ‘n klein prijsje kun je er heerlijk veganistisch eten, en drinken. Het is er ‘n centrum van gelijkgestemde zielen, die daar samen muziek maken, kunst maken, hun atelier hebben, hun oefenruimte hebben, om te kunnen jammen met elkaar, om elkaar te ontmoeten, dit doen zij al jaren, zonder tot last te zijn van iemand.

Zij zijn zelfbedruipend, en hebben ‘n grote schare mensen om zich heen, die er geregeld komt om wat voor reden dan ook. Mensen met ‘n andere visie op de wereld, bevlogen mensen, met ‘n grote reikwijdte om mensen te bereiken. Al jaren in gesprek met de politiek over deze unieke plek. Het pand is gekraakt, en mede daarom kunnen zij daar al deze dingen doen, die ze daar doen.

De gemeente heeft grootste plannen voor Scheveningen, gelukkig zijn de vreselijke plannen van M. Norder afgeblazen over ‘n kabelbaan, en nog meer woningen, terwijl ze alle nieuwbouw nog geen eens bewoond krijgen in het havengebied. Er ligt tegenover de Vloek ‘n nautisch centrum dat al drie jaar leeg staat. Er komt geen kip. Onlangs was er ‘n prachtig restaurant geopend om daar een mooi bestaan op te bouwen, maar deze is inmiddels failliet. Want er komt niemand. Nu moet de Vloek wijken, want er moet ‘n nieuwe zeilschool komen, i.v.m. o.a. het Olympische zeilgebeuren wat er in de toekomst aan zit te komen, en ook willen ze aan scholen zeillessen aan gaan bieden, terwijl de zwemlessen al lang zijn afgeschaft, dus wie overboord slaat en geen zwemdiploma, heeft ‘n probleem. De zeilschool t.o.v. De Vloek staat al jaren leeg voor ‘n reden. Dat dat niet werkt, daar op die plek. Anders had het allang ‘n florissante plek geweest, wat groeit en bloeit in Scheveningen.

Dit is duidelijk niet het geval, maar toch, vindt de Gemeenteraad dat deze plek, De Vloek, moet verdwijnen. Ondanks alle ‘begrip’ en mooie woorden die er gevallen zijn, over hoe goed De Vloek is voor Den Haag, en hoe het begrip niet verdwijnen moet in de stad, want het is ‘n heuse aanwinst. Laten de politieke partijen ze één voor één vallen, wanneer het op stemmen aankomt. Zelfs de stadspartij, Joris Wijsmuller stapt niet op, nu het doek valt voor De Vloek.

Wint het geld het van de idealen ? Want zeilen is niet voor iedereen weggelegd. Maar voor de juppen. Zij hebben het gelijk aan hun zij in Den Haag. Is dat waarom ik gestemd heb? Om dit nog eens te mogen ondervinden, van al onze sociale partijen ? Dat ze er niet zijn voor de mens, maar wel voor het grote geld? Het zogenaamde geld, moet ik zeggen, want over 10 jaar zullen we evalueren, of al die mooi bedachte plannen van Karsten Klein, en de PVV & ‘t CDA & D66 uit zijn gekomen, of dat we nogmaals ‘n illusie armer zijn. Omdat het volk gelijk kreeg. Maar wij hebben ‘t nakijken.

Bij de stemming waren er maar 6 partijen voor ‘t behoud van de Vloek, vandaag 17 oktober, was er een verslag op TV West die ‘n kijkje kwam nemen bij de Vloek,  hoe ‘t nu met de bewoners ging na dit slechte nieuws van gisteravond, Een van de bewoners zei ‘ Ze zijn hier nog nooit geweest, ze begrijpen ‘t niet,….’ Daar sluit ik mij volledig bij aan. ‘ Nee, ze begrijpen het niet .’ 

Op mijn weg naar huis, fietste ik door de Grote Marktstraat, alwaar politieauto’s met sirenes af en aan reden. Ik zag dat er ‘n groep teleurgestelde Vloekgangers liepen te demonstreren door de stad, logisch na deze uitspraak, maar er was van uit de kant van politie geen enkel begrip, en er werd gelijk met knuppels op ze ingeslagen, waardoor zij zich uit de voeten maakten. Is dit nou tollerant Den Haag? ‘n Politiehelicopter, politiehonden, en zeker 50 man politievertoon te voet, motoragenten, agenten te fiets, ze waren er wel erg snel bij, of was de uitspraak allang bekend?

Marjon van der Vegt

3a-9425

4a-9427

7a-9435

8a-9436

9a-9438

10a-9439

15a-9449

19a-9465

20a-9469

27a-9487

28a-9489 29a-9495 30a-9498

Advertisements

4 thoughts on “Vrijplaats de Vloek moet dicht.

 1. Ferry (opa water )

  Ja soms is het slikken , zeker in de stad van de immer sarcastische en hypocriete van Aars …. Maar ook …. een ideaal is meer dan stenen opeen gestapeld .
  Na een nacht slapen wellicht tellen de vloekbewoners hun zegeningen en bouwen elders aan vloek 2 , kijk eens aan , de gemeente denkt zelfs mee .
  Is het een ramp wat er gebeurd is ? Nee…. ergerlijk enigzins wel , maar afgezet tegen de ellende wereldwijd met ebola , oorlog en global warming is dit alles slechts een dorpsrel .. gerommel in de haagse marge…

  Reply
  1. M@rjonwrites Post author

   Laten we hopen Ferry, dat de Gemeente serieus meedenkt, voor ‘n nieuwe betaalbare plek, om de Vloek voort te kunnen zetten, al kan ik geen mooie plek verzinnen die alle faciliteiten heeft, als waar ze nu zitten. Dank voor jouw reactie, en goed je te zien gisteravond Ferry. Lieve groeten, Marjon.

   Reply
 2. David

  Volgens mij diende GroenLinks gisteravond gewoon een motie in voor behoud van de Vloek. En steunden ze de motie van de PvdD. Dat punt uit het verslag klopt dus niet.

  Reply
  1. M@rjonwrites Post author

   Beste David,

   Groenlinks hield eerst ‘n heel mooi betoog, over waarom de Vloek zou moeten blijven dat is waar. Maar tijdens de stemming zeiden ze Nee, en lichtte dit aan ‘t eind toe, omdat ze vonden dat de Haagse Stadspartij een te slappe motie hadden ingediend, en daarom konden zij niet voor stemmen. Dus in die zin….?

   Met vriendelijke groeten,

   Marjon

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s